Lange huurcontracten zijn uit de mode naar nieuws overzicht

18 September 2017

Veruit de meeste huurcontracten in België worden afgesloten voor een periode van minder dan drie jaar. Het klassieke negenjarige contract verliest aan populariteit, stelt Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) vast, die de cijfers opvroeg. “De standaard -het negenjarige contract- is al lang de standaard niet meer”, reageert Engelbosch, “Contracten van korte duur worden steeds vaker afgesloten en beschouwd als een soort proefcontracten. Alle begrip voor het selecteren van een huurder, maar de woonzekerheid van de huurders komt hier mee in het gedrang. Met het nieuwe huurdecreet willen we van negen jaar effectief opnieuw de standaard maken”.

Wie vandaag een huurcontact afsluit, heeft inzake de duur de keuze tussen vier types. Een contract van korte duur (tot drie jaar) blijft veruit de populairste keuze en wordt dubbel zoveel gekozen als een contract van langere duur. 64% van de geregistreerde contracten van 2013 tot 2016 was van dit type. Op plaats twee staan de standaardcontracten die negen jaar lopen (29% van alle contracten). Huurcontracten die langer lopen dan negen jaar zijn eerder zeldzaam (7%). Het is ook nog steeds mogelijk om een levenslang huurcontract af te sluiten, maar uit de cijfers blijkt dat dit bijna nooit gebeurt.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) anticipeerde hier al op en voorziet in het ontwerp van nieuw huurdecreet een opzegbaarheid voor huurders met een kortlopend contract. “Verhuurders krijgen deze mogelijkheid niet maar anderzijds wordt de huurwaarborg wel terug opgetrokken naar drie maanden huur. Samen met heel wat andere maatregelen is het decreet een verhaal van evenwichtige rechten en plichten tussen de partijen”, besluit Engelbosch.

Bron: CIB - 14-9-2017

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons